Saturday, February 11, 2012

Perbualan dengan Isteri in Future

Pagi-pagi sedang aku drive ke tempat kerja, sambil mendengar nyanyian lagu Carta Hati di corong radio, melepasi sebuah jambatan kecil iaitu jambatan SG. Dalam, aku membuka tingkap keretaku untuk menghirup udara segar saatku berhenti di persimpangan lampu isyarat.

hohoho.. dah bangun boy?


"ish, nyesal bangun lewat, what the chicken betul" berontakku bila melihat keadaan kereta yang banyak dan bersesak sesak menuju ke pasar Miri. walaupun Ean dan Jayjay di siaran hitz.fm sedang berbicara, aku langsung tidak mendengar malah khayal dalam lamunan ku sendiri..

teringat ku kisah 2 tahun yang lalu, sedang ku bergegas melalui jalan yang sama, masa itu aku menaiki sebuah teksi menuju ke airport.. hujan turun dengan lebat sekali sampaikan rasa dingin tetap terasa walaupun aircond telah dipadam dengan sepenuhnya..

"Bos, boleh rush laju ka? lajak aja sisi shoulder jalan tu, nanti saya bagi tips lebih, saya gegas mo pergi airport ni" kataku sambil memegang 4 helai not RM100.. pemandu itu memandang ku dan wang yang ku pegang, lantas dia menukar gear, reverse.. kedengaran bunyi hon dari kereta dibelakang tanda protes..

seperti cerita too fast too furious, kami meluncur laju lalu tepat bila kami belok ke simpang sebelah kiri, sebuah lagi kereta datang dari sebelah kanan, tiada masa untuk panik, yang ku tahu hanyalah bunyi dentuman yang kuat dan pandangan ku berpinar serta menjadi gelap..

****
Oh Tuhan!!! 

"owh... " aku rasa sakit diseluruh badan sambil tangan kanan ku memegang dahi, ku terasa ada balutan kemas di kepalaku dan bila ku membuka mata..

" You're okay?" ujar seorang gadis..

dalam keadaan tergamam, aku hanya memandangnya sepintas lalu dan juga sekeliling ku.. eish... ini hospital? tapi kenapa ada meja solek dan sebuah piano di penjuru bilik?

"You might want to get some rest, you've knock your head badly, it best for you not to move too much, by the way, sorry for causing this..." ayatnya tergantung di tengah jalan

Aku memandangnya semula dari kaki sampai ke kepala, tingginya lebih kurang sama denganku, berpakaian baby T dan mini shirt serta berseluar jeans berwarna grey.. matanya seperti mata artis yang ku lihat di TV, sapa ek? ah Siti? Lisa surihani? suka hatilah, aku rasa dia ni cina kot? tak pun.

"by the way, I'm *some text missing*, and you are?" sambil dia memunggah baju yang dibawanya dari luar.. hmm. baru balik dari sidai pakaian mungkin..

"I'm Deideian, and where am I? you're house aa?" hahaha, keluar sudah English Singapore ku, ku turun dari katil lalu berjalan ke jendela, pakaian yang ku kenakan mash di tubuhku, hanya kali ini tidak lagi smart kerna sudah compang camping. dari jendela, ku dapat melihat keluar, mm.. aku di hotel rupanya.. macam di Grand palace..

"Deideian eh? such a unique name, well I truly sorry Mister for all this, actually we both got into accident last friday, I was on my way to airport and I urge the taxi driver to drive faster, luckily I wore seatbelt.." sekali lagi gadis cantik dan comel itu terdiam.. wait, last friday?

lantas ku memeriksa poket seluarku, mana handphoneku? sedang ku memeriksa baju dan kocek seluar, ku terpandang elektronik calendar di atas meja soleknya, haaaa? Sunday? what the chicken!! aku terlepas penerbangan ku ke Narita, Japan!! habislah!! aduh....
ababa agaga!!! ( fish you!!)

****

#bunyi HON KERETA...

Aku tersentak dari lamunanku, ah lampu udah jadi hijau, lalu bergegas ku menukar gear dan memacu keretaku ke tempat kerja, sedang ku memandu, aku mengambil handphone dan menekan dail 1, speed contact ke nombornya..

Mak!! salah aim!!


"Hello.." kata suara disana

"Hello dear, dini nuan (dimana kau sekarang?)?" kataku, sambil memandu melepasi sepasukan anggota polis dan bomba.. kelihatan dua buah kenderaan berlanggar teruk di persimpangan jalan masuk ke simpang Airport Miri.

"ba roomah, noo-an dah datai?"

aku terasa sedikit geli hati mendengar pelat ibannya yang masih kurang lancar, well sudah setahun lebih kahwin, pelatnya masih belum lancar haha..

"oo piak, on the way ku.. ni boy deh? agi tinduk?" sambil tersenyum ku bercakap serta memandu melepasi area Merdeka Mall dan Morsjaya.. mm.. ada wayang best, malam nantilah

"ow agi.. agi.. baru gaga' ka aku soo-soo iya tadi.. it took him a few minutes to finish it.. guess he's very hungry hihi.."

"Jaku iban ngau ku neh, you still got stuck in a few sentence hahaha.., yeeaa.. tonight, wanna go for movies? tonight's ticket is cheap" kataku..

"cannot dear, later got so much to do, well you can buy the Dvd like always.. we can watch it together at home.."

"okay okay, aiya.. haha, there's goes my chance to date you tonight haha" aku memusing stereng masuk ke kompaun tempat parking kereta yang tertera CEO Deideian, sambil keluar dari kereta, beberapa orang pekerja mengucap slamat pagi kepadaku, aku hanya tersenyum sambil melambai..

marilah!! mari! biar terabur gigi kau ku kerjakan!!!


"Okay sulu, datai dah ku, legi pulai ku meli lauk, sardin ka'?"

"Sardin? ngai ku.. mother will scold you later hoo.. haha, well, later k? bye dear"

"jaku iban neh! hahaha.. bah bye" ku menutup talian lalu memasang earphone sambil mendengar lagu menerusi handsfree set ku.. ku melangkah masuk ke dalam pejabat, sambil layan lagu Crank That Super Mario.. ku membalas ucapan selamat pagi dari para pekerja dengan senyuman, sekali lagi ini adalah hari yang indah untuk Dewa Rock hahaha

****

semua ini hanya khayalan ku aja hahahaha.. macam nak kahwin, macamlah, tapi belum nak lagi.. mo pusing satu dunia dulu..

till next time

www.deideian.com
2 comments for this post:

wynonakris said...

HAHAHAHA! at first i tot its real...but nice one tho hehehe!

Deideian said...

gahahaha.. itu bila otak ku cergas untuk bloging benda yang jiwang jiwang ni kris

Post a Comment

ah~ comment if you like this post, i would like to read your respond in order to create more exciting topics in future ehe...^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

my team

BlogMalaysia.com

Miri Bloggers